Ik heb al vaker geschreven over mijn reizen naar Marokko en de mooie dingen die ik daar gevonden heb. Maar ook in Egypte heb ik veel ontdekt dat ik de moeite waard vond om mee naar huis te nemen of cadeau te geven. Ik heb een grote liefde voor lampen, al zeggen sommigen dat het een obsessie is. Misschien is dat zo, maar het leidt er in ieder geval toe dat mijn huis in alle vertrekken mooiere en sfeervollere verlichting heeft dan ik meestal bij anderen zie. Een uitzondering daarop is de woning van een echtpaar dat ik in Cairo heb leren kennen. Ze wonen net buiten het drukste centrum van de stad in een groot huis dat summier, maar stijlvol is ingericht met Egyptische kunst en handwerk. Ondanks dat de meeste van de hoge wanden en grote vertrekken op een enkel schilderij na leeg zijn voelde ik me toch meteen thuis. Ik begreep niet direct waar dat door kwam, meestal ben ik namelijk eerst wat onwennig op een nieuwe plaats. Maar toen begreep ik opeens dat de verlichting het meest prominente onderdeel van hun inrichting was. Iedere lamp was met zorg gekozen voor de ruimte die hij moest verlichten. Veel andere versiersels waren niet nodig, want, zo bleek, met de luiste lampen aan het plafond en de wanden is functionaliteit het enige wat verder nog nodig is in een huis.

Egyptische lampen

Ik liet me adviseren waar ik lampen van de beste kwaliteit vinden kon en zette koers naar een nieuwe aanwinst voor mijn verzameling. De techniek die de ambachtslieden gebruiken om de zilveren lampen te maken is anders dan die in Marokko gebruikt wordt. Hier wordt koper gebruikt dat later wordt verzilverd. En waar het patroon bij Marokkaanse lampen wat grovere hoekige gaatjes wordt samengesteld, ontstaat dit bij de zogenaamde Egyptische filigrain lampen door een heel fijn netwerk van perforaties. De helder glanzende lampen, die alle vormen kunnen hebben, laten hierdoor een fijn werk van traditionele Arabische patronen zien. Daar waar de perforaties dicht op elkaar zijn gemaakt, verspreidt de lamp meer licht dan waar er meer van het zilveren oppervlak te zien is. Daarom komt het patroon dat in het zilver verwerkt is zo goed naar voren wanneer het licht in de lamp wordt aangedaan. Opeens zie je niet meer alleen een zilveren geheel, maar een kunstwerk dat een ware blikvanger is, waar hij dan ook staat of hangt in huis. Mijn Egyptische sieraad heeft een prominente plaats gekregen, en eigenlijk vraagt hij erom dat ik eens wat ruimte moet gaan creëren zodat hij nog beter tot zijn recht komt.