Marokkaanse lampen, ik kan er over blijven schrijven. Er bestaat een geweldige variatie in de soorten lampen die in Marokko gemaakt en verkocht worden. De diversiteit zit zowel in de vormgeving, de kleuren, de stijlen als de materialen waarvan en waarmee de lampen worden gefabriceerd. Bij het design van lampen in het algemeen, maar van Marokkaanse lampen in het bijzonder, gaat het niet simpelweg om een functioneel ding dat je gebruikt om te kunnen zien als het donker is. Integendeel, het ontwerpen van lampen gaat veel dieper dan dat. De Marokkaanse ambachtslieden die zich hiermee bezig houden kennen deze kunst als geen ander. Het is de bedoeling dat het licht dat de lamp zal gaan uitstralen een mooier of prettiger karakter krijgt dan wanneer je enkel een peertje ophangt. Maar tegelijkertijd moet de lamp zelf ook mooi zijn om tegenaan te kijken als het licht niet aan is. De keuze van een lamp is heel persoonlijk, omdat deze accessoire de sfeer van een woning, maar ook bijvoorbeeld terras, sterk bepaalt.

De meeste lampen worden van metaal gemaakt en je kan bepalen of je een lamp met glas of zonder glas wil hebben. Ook moet je kijken of je een lamp wil voor aan de wand of voor het plafond. Ik zal het nu alleen hebben over en lamp van metaal met glas. Een volgend artikel gaat in op lampen die enkel uit metaal vervaardigd zijn.

Veel lampen die worden aangeboden bestaan uit metalen facetten die gedeeltelijk of geheel zijn opgevuld met gekleurd glas. Zo zijn er lampen die uit verschillende kleuren bestaan. Deze zijn vaak vrij barok of opvallend. Ik houd zelf over het algemeen meer van lampen die wat neutraler zijn in toonzetting, maar die hun uniciteit ergens anders aan verdienen. Dit kan bijvoorbeeld worden gecreëerd door een reliëf in het glas, of een matte afwerking. Aan de andere kant zijn lampen die kleine ruitjes van heel helder glas vatten in facetten van glimmend messing of koper ook heel chique, bijvoorbeeld voor aan een hoog plafond van een entree in een statig huis. Al zijn lampen met verschillende kleuren glas erin verwerkt meestal vrij druk, wanneer er niet meer dan twee kleuren gebruikt worden kunnen ze ook heel sfeervol zijn zonder hun neutraliteit te verliezen. En toch valt er wat te zeggen voor bonte lampen. In een kinderkamer kunnen veelkleurige hanglampen bijvoorbeeld heel goed op hun plaats zijn. Bovendien zorgt deze blikvanger hier voor een bron van verhalen die zich afspelen in een mysterieuze Oosterse sfeer.