Een combinatie van schoonheid en vakmanschap is wat ik zoek als ik op reis ben en iets moois mee terug wil nemen. Vaak is het zo dat ik eigenlijk niet zoek, maar gewoon dwaal en droom wanneer ik over markten en door smalle straatjes loop. En op die manier loop ik de meest bijzondere plekjes tegen het lijf, waar de kleinschalige handgemaakte accessoires een unieke persoonlijke touch hebben. De mand die ik hier heb bijvoorbeeld, heb ik gevonden in een onopvallend hoekje in de binnenste straatjes van Meknes. Ik denk dat het winkeltje maximaal één vierkante meter oppervlakte had, maar in die meter had de eigenaresse op inventieve wijze een overdaad aan verschillende manden en ander rieten vlechtwerk uitgestald. Zodanig dat er voor de kleine vrouw zelf geen plaats meer was. Haastig voorbij lopend, of verblind door een laagstaande zon zou je haar schatkamer makkelijk over het hoofd zien, en hem aanzien voor een zand- en chocoladekleurige wand. Deze kleuren waren afkomstig van de enige variatie aan materiaal in haar winkeltje, licht- en donkergekleurd riet. Maar de variatie van vormen en patronen die enkel met die twee kleuren riet konden worden gecreëerd ging mijn voorstelling te boven. Iedere mand in dit hoekje was uniek. Wat was dit een geweldig handwerk en vakmanschap.

En zo was het dat ik daar stond, deze kunst te bewonderen, toen de kleine vrouw opeens van achter mij verscheen. Ze had al die tijd aan de andere kant van de steeg gezeten, uit de zon, in de schaduw van de hoge muren. En terwijl ik een tijdje naar haar waren had staan kijken had zij hetzelfde met mij gedaan. Ze liep doelbewust haar minischatkamer binnen, ging op een krukje staan en pakte een mand van een haakje hoog boven de andere spullen. Ze stapte van haar krukje af en drukte de mand in mijn handen. Inderdaad, dit vond ik de mooiste van allemaal. Het was een bijna perfecte halve globe, met een stevig handvat dat van de ene naar de andere kant liep en de vorm van de bol compleet maakte. Een beetje zoals je soms op een heldere nacht de volledige omtrek van de maan kan zien, terwijl alleen de helft het zonlicht weerkaatst. De mand was geweven met een zandkleurig zigzagpatroon tegen een chocolade achtergrondkleur, een kunstwerk! Deze vrouw was in staat om precies de mand uit te kiezen die paste bij iedere klant. Graag kocht ik de mand van haar.

Het grappige is, dat ik op dat moment wel wist dat ik hem heel mooi vond, maar nu achteraf pas inzie van wat voor bijzondere kwaliteit hij gemaakt is, en hoe goed hij mijn interieur aanvult. En hij is niet alleen mooi, ook nog eens heel functioneel. Hij heeft met zijn stevige handvat een winter lang dienst gedaan als opbergplaats voor aanmaakhoutjes voor de open haard. In de zomer gebruik ik hem om de pruimen van mijn pruimenboom te oogsten, en de pronkbonen en tomaten uit mijn moestuintje te verzamelen. Het zou me niets verbazen als die kleine vrouw dit allemaal al voorzag terwijl ze mij bekeek van de andere kant van de steeg.

Arabische sfeer decoratie van de straat